Om hösten

Plötsligt är det mörkt när klockan slagit halv åtta om kvällen. Alla sommarbarn har firat sina födelsedagar, ätit jordgubbstårta i solen och öppnat sina paket i gräset.

Nu skiftar träden färg, kronor i mässing och guld ska sträcka sig mot himlen i en sista gest av stolthet innan vinden klär av dem. Snart står de nakna i mötet med vinterns drottning.

Men inte riktigt ännu. De möter höstens första frost ännu färgsprakande och starka. Håller om oss när vi går på promenad i skogen. Vi har tagit fram varma tröjor, eller kanske en extra fleece. Vi som nyss hade våra bara fötter i sandaler och lät vinden smeka våra bara ben, funderar nu på vart vantarna ligger gömda. Vi stannar upp på promenaden en dag som denna när solen skiner och luften är hög och klar. Vi säger – Titta så vackert ljuset är genom de gula löven.

Eller så hinner vi inte. Promenera, stanna, titta, njuta. Några av oss springer för fullt i vardagens ekorrhjul. Hämta, lämna, vabba, jobba, helgerna fylls med aktiviteter och väldiga tvättberg. Semestern är längesedan. Julledigheten långt borta. Kanske ser vi några lediga dagar på höstlovet som en hägring framför oss.

Det är mörkt halv åtta om kvällen. Höstbarnens födelsedagar kommer nu som pärlor på en tråd. Vi firar dem inne, i sken av värmeljus med morotskaka och kaffe. Ser på när de öppnar paketen på soffbordet och släktens yngsta vill hjälpa till med alla färgglada snören. Har vi tur, värmer solen ännu fram på eftermiddagen så det går att grilla korv i trädgården. Njuta av att vara ute, tillsammans, en gång till.

Jag förundras över tiden, hur den hoppar, smyger sig fram. Upplevelsen är inte linjär och regelbunden- så som den ska vara i teorin. Upplevelsen av tiden är organisk, överraskande. Som ljuset. Det förändras regelbundet lite grann varje dygn. Ändå vet jag att någon gång i början av april, då kommer jag upptäcka att det plötsligt är ljust. När det tidigare var mörkt. Precis som jag nu, helt plötsligt omfamnas av mörkret trots att klockan bara blivit halv åtta om kvällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *